header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 

Historie van HCIJ

In de start- en groeifase van de hockeyclub IJsselsoever hebben, als elders, vrijwilligers veel tijd en energie gestoken. Toen de oude sportvelden van de plaatselijke voetbalvereniging door herverkaveling vrijkwamen, stelde de VVD in een raadsvergadering voor ze te gebruiken voor de hockeysport. Daarvoor moest er eerst een hockeyclub komen. Najaar 1980 registreerden Margret Lubbers, Ton Zeegers (kreeg bij zijn 1e wedstrijd zweepslag en heeft daarna nooit meer een stick ter hand genomen), Hans Vroom (oprichter van HVA) en Nol Klatte (scoorde het enige doelpunt in zijn afscheidswedstrijd tegen de heren van Voordaan) een vijftigtal namen, nodig voor de oprichting. Benoeming van de heer Roest Crollius tot burgemeester van IJsselstein bracht alles in een stroomversnelling. Zijn echtgenote, een actief en nationaal bekend hockeyspeelster zorgde voor een belangrijke impuls. 

Het ledental groeide in de eerste tien jaar tot ca. 350 waardoor de gemeente was te bewegen tot aanleg van een kunstgrasveld. Er werden diverse succesen geboekt en er kwamen verschillende toernooien tot stand. Daarna volgde een periode van neergang, met dalend ledental en minder activiteiten, tot enthousiaste nieuwe vrijwillers en bestuursleden een keerpunt brachten. Een grote groep van benjamins ontstond, als nieuw fundament voor de club. De trainingen op zaterdag werden trouw gevolgd door jeugd en ouders. Groei en inspiratie waren terug.

Toen halverwege de jaren 90 afkeuring van het kunstgrasveld dreigde, kwam het besef dat een nieuwe impuls moest worden gegeven aan accommodatie en velden. Meermalen werd bij de gemeente het investeren in de velden bepleit, maar de financiĆ«le middelen werden pas eind 1999 begroot. In 2000 zette de vereniging zelf vaart achter de nieuwbouwplannen. Dankzij uitruil met de korfbalclub konden niet één, maar twee kunstgrasvelden en een oefenveld worden gerealiseerd.