header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 

Vertrouwenscontactpersoon HCIJ

Frena van Kogelenberg en Fred Verzijlbergen zijn de vertrouwenscontactpersonen (VCP) van HCIJ. 


Waarom zijn er vertrouwenscontactpersonen? 

Als je gepest of uitgescholden wordt of zelfs te maken krijgt met seksuele intimidatie, dan is het belangrijk dat je in vertrouwen met iemand kan praten. In al deze situaties is namelijk sprake van grensoverschrijdend gedrag. 


Wat is grensoverschrijdend gedrag? 

Zowel de hockeybond (KNHB) als HCIJ, maar ook jullie als spelers en jullie ouders willen een veilige hockeyomgeving met goede begeleiding. Maar iedereen weet dat pesten, discriminatie, bedreiging en (seksuele) intimidatie helaas overal voor kunnen komen, dus ook binnen HCIJ. Elke vorm van discriminerend of seksueel getint gedrag, maar ook pestgedrag dat als ongewenst of gedwongen wordt ervaren, is onaanvaardbaar. Al deze vormen van grensoverschrijdend gedrag kunnen voorkomen tussen hockeyers onderling, tussen begeleiders, coaches, trainers en hun teamleden. Voorbeelden zijn: dubbelzinnige opmerkingen over het lichaam of de seksuele geaardheid van hockeyers, aanhoudende pesterijen tussen teamgenoten, zogenaamde ‘onschuldige’ grappen over minderheden met een discriminerend karakter, enzovoort. En denk vooral niet: ‘dat moet kunnen’ of ‘dat hoort erbij’. 


Als dat je overkomt, dan is het erg belangrijk, dat je in vertrouwen met iemand kan praten. Wij bieden je de mogelijkheid om aan ons te vertellen wat er is gebeurd en bespreken met je welke mogelijkheden er zijn. Wij kunnen het probleem niet voor je oplossen, maar helpen je zodat je bij de juiste persoon of organisatie terecht komt. Dit kan ook anoniem gebeuren.   


Daarnaast dragen wij bij aan het ontwikkelen van een veilige sportomgeving door advies en informatie te geven aan het bestuur en aan de betrokken commissies van HCIJ.


Wanneer kan jij bij ons terecht?

Als je vragen hebt of de manier van omgaan met elkaar binnen het team (hockeyclub) wel klopt.

De vragen die je hebt kunnen bijvoorbeeld gaan over: 

• pesten en gepest worden; 

• het gevoel hebben dat je er door je huidskleur, geloof of seksuele voorkeur niet bij hoort; 

• grensoverschrijdend gedrag: de manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt door

  een teamlid, trainer/coach ervaar je als onprettig;     

• je maakt je zorgen over de wijze waarop er met jouw kind wordt omgegaan; 

• je vraagt je af of jouw gedrag als coach/trainer verstandig is inzake pestgedrag binnen het 

  team.


Vanzelfsprekend worden al je vragen in vertrouwen behandeld. Ook als je twijfelt over je vraag kan je contact met ons opnemen. Wij zijn te bereiken via email ([email protected]) en telefoon 0643086980 (Frena) en 0654692096 (Fred). Een appje sturen kan ook altijd! Je mag ons bellen en/of appen.